Откриха реставрираните четири културни паметници в Кюстендил
Откриха реставрираните четири културни паметници в Кюстендил / netinfo

Официално бяха открити реставрираните историческо- културни обекти "Акропол на Пауталия", "Пиркова кула", "Римски терми" и комплекс "Св Георги" в кв. Колуша, Кюстендил .Обновяването е по  проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в Кюстендилска област за устойчиво трансгранично развитие"  по Програма ФАР на ЕС Устойчиво развитие България - Република Македония 2005. Стойността на проекта бе около 255 000 евро. Той се изпълни от Регионалният исторически музей- Кюстенидил.

 "Изпълнението на този проект ще има изключително влияние за историческото и културно наследство в Кюстендил. Беше свършена много добра работа.Горд съм, че ще успеем да съхраним тези четири паметника", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Най-голяма реставрация бе направена на Пирковата кула. Възстановени са изцяло петте нива на кулата. "Посетителите вече могат да я разгледат отвътре. Имаме идея да поставим и постоянна изложба за средновековният Велбъжд и въоръжението през вековете. Кулата ще стане и част от обектите, които ще могат да се разглеждат от туристите", заяви директорът на РИМ-Кюстендил Валентин Дебочички. 

На Римските терми бяха възстановени защитните покрития от каменните плочи.Чрез проекта бе реставрирана източната крепостна стена на хълма Хисарлъка, както и благоустроен двора в комплекс "Св. Георги".

Бяха направени и карта със забележителностите в Кюстендил, както и поставени 10 информационни табла.

Официално лентата при откриването на Пирковата кула бе прерязана от областният управител Любомир Анчев и зам.-кметът Виктор Янев.