/ netinfo
Общинските съветници в Кюстендил не приеха нито един от двата варианта -за или против опрощаване на несъбираеми държавни вземания към Администрацията на Президента на Република България  на Светослава Макенджиева в размер на 1 198 773 лв.

При вариант едно за предлагане на комисията да опрости държавните вземания „За” гласува 1 съветник, 25-ма се въздържаха,против нямаше и шестима - от групата на БСП ,не участваха в гласуването.

Светослава Макенджиева иска опрощаване на държавни вземания в размер на 1 198 773 лв.

Невена Панчева заяви, че групата на БСП няма да участва в гласуването: „Ние няма да участваме във вземане на решение по нито един от вариантите, предложени в докладната записка.

В случая става въпрос за присъдени разноски при граждански спор между еднакви субекти. Ясно е какви ще са последствията, при отхвърляне на самия съдебен иск“, коментира Панчева.

„Въпросът е деликатен- моето предложение е да гласуваме „Въздържал се“, коментира общинският съветник Иван Андонов. В дебата се включи и Кирил Станчев, който уточни, че тези пари не са данъчни задължения или други публични вземания, а пари за юристконсулти, които реално не са дадени.

„Когато община Кюстендил се явява с юрис консулт по делата си, на нас ни се присъждат 100 лева възнаграждения. При нас отношението е цинично, което позволява всеки да атакува община Кюстендил, защото той самият рискува 100 лева", коментира кметът Петър Паунов.

Заседава Общински съвет-Кюстендил

В молбата за опрощаване от Светослава Макенджиева става ясно, че държавното вземане против нея е за юристконсултско възнаграждение, под формата на съдебни разноски, каквито според нея държавата реално не е направила.

В молбата си до Президента Светослава Макенджиева обяснява, че сумата е начислена след дело срещу Държавата в лицето на Министерство на околната среда и водите за парични обезщетения за преки и непосредствени вреди от неизпълнение на договор за концесия в размер на 7 630 000 лв. и пропуснати ползи в размер на 18 437 200 долара.

След продължил близо 12 години съдебен процес искът на Макенджиева е отхвърлен, като тя е осъдена да заплати на Министерството на околната среда и водите разноски по делото, огромна част от които са юристконсултско възнаграждение в размер на 1 198 773 лв и такси за него в размер 32 630 лв.

В молбата се посочва, че вземането е несъбираемо заради това, че тя живее сама със сина си и доходът й не позволява погасяване на публичното вземане. Светослава Макенджиева бе директор на Областна служба „Социално подпомагане”, сега тя изпълнява функцията началник на отдел „Социални дейности” в община Кюстендил.