Обществена трапезария ще храни социално слаби дупничани от понеделник
Обществена трапезария ще храни социално слаби дупничани от понеделник / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

От понеделник ще започне изхранването на социално слаби хора и семейства, които разчитат на социални помощи, както и на самотноживеещите с минимални пенсии в Дупница. Гражданите ще могат да се хранят в обществената трапезария до края на месец април 2017 година. Заявления ще се приемат непрекъснато, обясни Ели Подгорска от община Дупница. Тя допълни, че е добре да има списък с резерви, тъй като групата е динамична, има хора, които по една или друга причина могат да се откажат. До момента са постъпили 97 заявления, на условията отговарят около 50, така, че има достатъчно места и гражданите все още могат да подават заявления. За кандидатстване е необходимо да се подаде само заявление-декларация и копие от ТЕЛК решение, ако имате такова, останалите документи се изискват по служебен ред.
Групите лица са: лица и семейства на месечно подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от дирекция „Социално подпомагане", както и самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност. Ели Подгорска обясни, че ако остане от приготвената храна и в деня, потребителя не си я вземе, то тя ще бъде дадена на човек от списъка с резервите.
Услугата ще се предлага в Обществената трапезария на ул.Солун 4, като гражданите може да изберат да се хранят там или да вземат храната за вкъщи. Това, което ще получат е хляб, супа и основно ястие. Храна ще се приготвя в работни дни.