ОбС- Кюстендил подкрепи проект за интеграция на ромски деца във всяко едно основно училище
ОбС- Кюстендил подкрепи проект за интеграция на ромски деца във всяко едно основно училище / Дарик,архив

Общински съвет- Кюстендил одобри да се кандидатства с проектопредложение "За по- добро образование" към Ромски Образователен фонд, с водещ партньор община Кюстендил. По него се предвижда 333 ученика от квартал "Изток" да бъдат извозвани с автобуси до основните училища в Кюстендил. По проекта е предвидено и изхранването на тези ученици. Партньор е Център за регионално развитие- Рома. Общата стойност на съфинасирането е 121 333 лв.
"Според мен в проекта трябва да се запише, че във всяко училище, съгласно европейската рамка за ромското включване в учебният процес, 30 % от децата трябва да са роми. А не както е записано в проекта поне 5 деца. В момента в Първо ОУ няма нито едно ромче", заяви общинският съветник Младен Ризов.
"В едни училища има записани повече ромски деца, а в други няма нито едно. Така се получава дискриминация, а интеграцията е двустранен процес. Относно тази докладна мога да кажа адмирации за кмета, общинска администрация и общинските съветници. Стъпка по стъпка трябва да преодолеем тези проблеми с образованието. Благодарение на тези стъпки до момента имаме записани 14 студенти от ромски произход. Проблема с образованието е сериозен и пречи на всички институции на територията на общината. Когато е неграмотен човек, той иска неща, които са дори незаконни, но той ги иска", каза общинската съветничка от ромски произход Рая Димитрова.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов направи предложение в този списък да бъде включено и Начално училище "Св. Климент Охридски". То бе прието единодушно от съветниците.
"Няма таван, за това колко ромски деца да учат в дадено училище. Квота не може да има никъде. Нашата работа е да създадем условия и действително децата да имат желание да се записват. Не може да има затворени врати, пред което и да е дете, за което и да е училище. Няма разлика в децата. Този проект е именно това, за подкрепа на децата и включването им в образователната система", обясни кметът Петър Паунов.
В подкрепа на предложението се изказа и общинската съветничка Вася Пешева.
"Действително интеграцията става чрез образование и работа.. Моите деца учат в Първо ОУ и съм за това там да учат ромски деца. Сред тях също има много умни и способни деца", допълни Пешева.
На сесията бе решено в средата на януари да се направи една среща между общинските съветници, директорите на основните училища и представители на настоятелствата.
На нея ще се обсъди именно образователната интеграция на децата от квартал "Изток".