Николай Майсторов
Николай Майсторов / netinfo
Националната награда за живопис  “Владимир Димитров- Майстора” бе връчена на Николай Майсторов, автора на изложбата “100 икони х 100 сонета”. Той е бил носител на наградата преди 40 години.
Днес бе отбелязана 135- та годишнина от рождението на големия художник Владимир Димитров- Майстора и 5- та годишнина от подновяването на националната награда за живопис на неговото име. Името на победителят обяви председателят на СБХ Любен Генов.
Преди церемонията, бяха поднесени цветя пред паметника на Майстора от кметът Петър Паунов, областният управител Виктор Янев, омбудсманът Мая Манолова, ученици от ПГ по лека промишленост, носеща името на художника и граждани.

Майстора
netinfo

 

Майстора
netinfo


Директорът на ХГ “Вл. Димитров- Майстора”, Валентин Господинов припомни последните носители на националната награда- проф. Андрей Даниел, Свилен Блажев, проф. Ивайло Мирчев, проф. Станислав Памукчиев. По традиция, последният носител на наградата се представя с изложба в кюстендилската галерия. Днес бе откират тази на проф. Памукчиев.
Припомнено бе, че идеята да бъде възстановена тази награда е на ХГ “Вл. Димитров- Майстора” и предишния й директор, поетът Михаил Калдъръмов, с подкрепата на кметът на община Кюстендил Петър Паунов и председателят на СБХ Любен Генов.

Майстора
netinfo


Николай Майсторов получи специална статуетка от кмета Петър Паунов, направена от проф. Кирил Матеев, парична награда  и грамота от директора на галерията Валентин Господинов.
“Щастлив съм, че получавам тази награда. Тя ражда и спомена, че преди около 40 години я получих за първи път и сега когато съм стъпил на своя предел на живота си и почти затварям творческия си път, отново бях оценен от моите колеги и съм много благодарен. Благодаря на град Кюстендил и на общината, на Министерство на културата и на СБХ. Особен феномен е, че тя носи името на големия български художник Владимир Димитров- Майстора. Това е изсключителна сложна и феноменална личност. Бих казал, че той е наследник на византийската пластична култура, но е много национален, много силно автентичен художник, но не бих го затворил само като регионална ценност. Той е художник, модерен, от световна, европейска величина”, заяви Николай Майсторов. Той получи поздравителен адрес и от министъра на културата.

Майстора
netinfo


 
Дарик- Кюстендил