Комисията за предотвратяване и установяване конфликта работи по три сигнала на К. Костадинов
Комисията за предотвратяване и установяване конфликта работи по три сигнала на К. Костадинов / Дарик,архив

Комисията за предотвратяване и установяване конфликта на интереси към Общинския съвет в Дупница работи по три сигнала на председателят на местният парламент Костадин Костадинов. Все още няма постъпил сигнал от председателят на ГЕРБ Ивайло Константинов.

Председателят на местния парламент Костадин Костадинов сезира общинската комисията за предотвратяване и установяване конфликта на интереси по отношение на бившият председател на ОбС Дупница Ивайло Константинов и зам.-кметът Олга Китанова. Комисията се е събрала и са изпратили искане до ОбС и кмета на общината за предоставяне на необходимата документация.

Информацията относно дейността на фирмата, за която Костадинов твърди, че е управлявана от Ивайло Константинов, в съдружие с Валентин Караилиев вече е предоставена. Такава обаче не е дадена по отношение на зам.- кмета Олга Китанова.

Комисията е изискала от кмета Методи Чимев копие от личното й трудово досие, както и декларация за съвместимост по чл. 41 ал.4. Поискана е и справка от общината, дали има сключени договори с двете фирми, в които Китанова е имала участие и на каква стойност са те. Председателят на комисията Йонко Гергов съобщи, че кметът Методи Чимев е изпратил до комисията писмо с въпрос, на какво основание се изисква информацията. Гергов е изпратил ново заявление и обяснение на кои точки от закона се позовава, за да поиска тази информация.

Комисията за конфликт на интереси разглежда и сигнала, който Костадин Костадинов е подал сам „срещу себе си" след редица публикации, в които се твърди, че е в конфликт на интереси гласувайки по докладната за поставяне на бариера пред МБАЛ „Св.Иван Рилски 2003". Също по публикации е поискана информация и за д-р Матей Попниколов.

След като Комисията за конфликт на интереси получи от общината исканата информация ще излезе със становище по всички казуси и ще ги препрати към Националната комисия.