Колко  души  реално живеят в Кюстендил и Дупница ще знаем след преброяването
Колко души реално живеят в Кюстендил и Дупница ще знаем след преброяването / Дарик Кюстендил, архив

Лечебни заведения, хотели, мотели и места за подслон  в Кюстендилска област, където лицата са със статут на временно пребиваване вече са преброени, каза в студиото на Дарик директорът на ТСБ Катя Мирчева. Преброители са посетили включително хотелите в Осоговската планина и Паничище.

"Целта на преброяването е да не се изпусне нито едно лице. Броим население, сграден и жилищен фонд. Призовавам гражданите да отговорят на всички въпроси в преброителната карта като е гарантирана защитата на личните им данни", заяви  Катя Мирчева. Всеки преброител и контрольор е подписал клетвена декларация като глобата за изнасяне на лични данни е от 2 000 до 6 000 лева. Санкцията за отказ от преброяване е 120 лева.

Според директора на ТСБ -Кюстендил преброяването ще даде отговор на въпроса колко са обичайно живеещите жители на градовете и селата от страната. В това число ще стане ясно и колко души ще живеят в ромските махали и квартали.

"Интернет преброяването е изключително лесно само трябва да имате актуален e -mail адрес, на който да получите паролата, с която да попълвате преброителната карта. Системата показва и къде има допуснати грешки като бутона за край на преброяването не трябва да бъде натискан преди на въпросите да е отговорено точно и коректно. Можеш да  попълваш картата в различни дни според свободното си време до девети февруари. В края получаваш десет-значен  код", каза Мирчева.