/ iStock/Getty Images
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция "Национален парк Рила" Красимир Андонов ще участват в първа копка за изграждане на Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера", съобщиха от МОСВ.

Ще спре ли незаконното движение на джипове по пътя за Седемте рилски езера? (ВИДЕО)

Церемонията с водосвет ще е утре, от 11:00 часа в района на хижа "Рилски езера", на територията на Национален парк "Рила". На събитието са поканени представители на държавната администрация, народни представители, местната власт, контролни органи, неправителствени организации и медии.

След построяването на Контролно-информационния пункт - КИП в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинската спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи.

Също ще се гарантира и присъствието на служители на Парковата охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

МОСВ констатира нерегламентиран превоз на туристи и на багаж към Рилските езера (СНИМКИ/ВИДЕО)

В пункта служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа "Рилски езера" се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност и управление на туристопотока.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.