Архангелова задушница е, почит и към войниците загинали за България!
Архангелова задушница е, почит и към войниците загинали за България! / Дарик-Кюстендил,архив
Днес отбелязваме първата Голяма Задушница през годината, в деня преди Месни заговезни. На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. 
На Голяма Задушница се приготвят варено, подсладено жито, хляб и вино.

Община Кюстендил договори извънредна автобусна линия, с цел улесняване придвижването на хората, пристигащи от селата и околността. Маршрутът предвижда тръгване от спирката на Пазара, черква „Св.Мина“, блок „3 А“, кв.“Запад“ до Новия траурен парк и обратно. За деня сe предвиждат два курса – в 10:30ч. и 11:30ч., като цената на билета в едната посока е 1 лев.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.
В понеделника след Голяма Задушница започва Великият пост.
 
Дарик- Кюстендил