Една държава извън света. Бензинова история
Една държава извън света. Бензинова история / netinfo

    Социалната държава, която е отговорна към своите граждани, внедрява само 60% данъци в цената на бензина. Тя е толкова социална, колкото позволява, напук на драстичното поевтиняване на петрола, "Лукойл" да обяснява поредното поскъпване с многото пътувания до Гърция и Италия. 

    Социалната държава налага високи такси и данъци върху луксозните стоки - яхти, диаманти, коли висок клас и т.н., защото смята, че е в реда на нещата да взема повече от тези, които имат, за да дава на онези които нямат. Социалната държава има обществения ангажимент да противостои на неограничената свобода на монополистите в ценообразуването на техните стоки. Социалната държава познава добре стоките с масово потребление и знае, че те оказват влияние върху  житейския и икономическия порядък вътре в страната. Социалната държава умее да събере 2 и 2 и да реагира, когато някой отвън те кара да го смяташ като 5.

     Обяснението  за поскъпването с пътуването до Италия и Гърция, задължително трябва да го държим далеч от мандраджиите, защото те утре ще кажат, че при тези изкупни цени на млякото сиренето спокойно може да е малко над 15 лв, защото например в Габрово обичат да пият айран. Това обяснение трябва да остане толкова тайно, че чак апокрифно в противен случай икономиката ни е застрашена от една много мистериозна, направо социална математика.

    И ако неочаквано думата "социална" се повтаря много пъти, то е защото живеем в "социална" държава.      

    Кави са тези бензинови галимации и кой ни цака така?  чуй записа 

     / Докато качвах този текст от "Лукойл" обявиха поевтиняване на бензина и газта с 0.5 - 2 %, е поне тази случайност изглежда социална/