Джамбазки: Заставаме зад българите в Западните покрайнини, засегнати от замърсяването от мината в Караманица

/ netinfo
Пълна , безусловна подкрепа за защитата на правата и законните интереси на българите в Западните покрайнини в Босилеград и околията, които са засегнати от незаконните дейности на хората,експлоатиращи мината в Караманица ,заяви в Кюстендил  заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Министър Димов: Няма превишение на нормите на тежки метали във водите на река Драговищица

В края на септември миналата година Джамбазки и получил информация от КИЦ Босилеград, за това ,че местната администрация и сръбските власти не обръщат внимание на сигнали на хора от селата, които живеят в близост до мината, че има видимо замърсяване, за това. че животните не се приближават до водата и че водите на реките  в близост се променят.

Няма замърсяване на този етап в община Кюстендил заради мината в Босилеградско

Този сигнал е изпратен от Джамбазки до Европейският комисар по околна среда Кармену Вела.Комисар Вела е поела ангажимент да постави проблемът на политическо ниво в съвместно заседание на ЕК и преговарящите лица от Сърбия на срещата през март в Белград.Джамбазки уточни, че е изпратил писва до министър председателят на Република Сърбия,министъра на здравеопазването и министъра на околната среда, от които няма отговор.

„Не очаквам да получим отговор от сръбска страна, това е целенасочена политика на сръбската страна от десетки години насам по отношение на българската общност в Западните покрайнини, да бъдат изселени или в вътрешността на Сърбия или в България.

След разговори и с министър Нено Димов българската позиция е следната:Вероятно има завишена концентрация на вредни вещества в притоците около мината, но тъй като Драговищица е четвърта река по пътя е нормално те още да не са стигнали до територията на България.

Според екологичните оценки, ако не бъдат взети спешни мерки замърсяването в следващите1, 2 години ще влезе и на българска територия и в река Струма”, коментира Джамбазки.

Председателят на КИЦ Босилеград Иван Николов беше категоричен, че някога Кюстендилското Краище е било екологично чисто , сега е замърсено от фирмата, която прави сондажи за извличате на мед и оловно- цикови руди в с.Караманица.

„Пробите, които взехме като НПО са ужасяващи , количеството на арсен в два извора в близки села показват 13 и 46 пъти наличие над нормата, което значи, че сондажите са налучкали залежите с арсен и той излиза на повърхността.Имаме и нарастване на случаите на онкологични заболявания в Босилеградско,      както и нервно- психическите разстройства”, заяви Иван Николов.

Ангел Джамбазки даде за пример подобни заводи, които добиват руда  на територията на България и спазват всички еко норми .”Нищо не пречи на
концесионера и там да работи, но да имат пречиствателни съоръжения, да ни показва как пие от водата лично той, да дава на децата си да пият от хвостохраниилището, тогава и ние ще сме убедени, че няма заплаха за българите там.

Сърбия не е в ЕС и фирми от трети държави използват това да замърсяват и да правят каквото си искат, това няма да допуснем”, категоричен е Джамбазки.