Декларация осъждаща геноцида над българи и арменци прие ОС- Кюстендил
Декларация осъждаща геноцида над българи и арменци прие ОС- Кюстендил / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

Общински съвет- Кюстендил прие декларация, с която признава извършения геноцид срещу българи и арменци преди 100 години.
"Настояваме Парламентът на РБ да приеме специална декларация в памет на десетките хиляди българи, избити преди 100 години, така както прие декларация от 10.11.2012 г., в памет на 19 жертви на така наречения възродителен процес. Обръщаме се с призив към общинските съвети на общините в Република България за приемането на декларацията, което ще бъде израз на преклонението и почитта на местната власт към паметта на десетките хиляди българи, жертви на турския геноцид", се казва в текста на декларацията приета от ОС- Кюстендил. Тя ще бъде изпратена до Народното събрание, Президента, Министър- председателя и чрез Националното сдружение на общините в РБ до Общинските съвети на общините в РБ.
"През 2013 години се навършиха 100 години от героичното Илинденско- Преображенско въстание на българите за освобождението на Македония и Тракия, удавено в кръв от османските власти, и 100 години от зверските кланета / 1913 / над мирното българско население в Одринска и Беломорска Тракия, организирани от Османската империя и извършени от редовната турска войска и башибозук", се казва в началото на приетия днес документ.
Подобна декларация, осъждаща извършения над арменците геноцид са приели вече общинските съвети на Бяла Слатина, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Карлово, Лясковец, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.