Да има ли ветропарк в Конявската планина, а патрулка и линейка пред дискотеките?
Да има ли ветропарк в Конявската планина, а патрулка и линейка пред дискотеките? / netinfo

Предложението да бъде изграден ветропарк  в Конявската планина ще бъде отново тема в дневния ред на сесията на Общинският съвет в Кюстендил. Докладната ще бъде една от внесените допълнително на сесията. Съветниците първо приеха през октомври да бъдат вдигнати 45 ветрогенератора от фирма  "Ен- Вижън Енерджи", после през ноември създадоха комисия от юристите в съвета, която да изчисти спорните моменти със собствеността на част от имотите включени в проекта.

"Оказва се, че част от земите са в стари реални граници и общината не може да се разпорежда с тях. Освен това при гласуването е нямало две- трети от гласовете на съветниците, което е било нужно по закон", заяви предишният председател на ОС Любомир Стоилков.

По план ветропаркът трябва да започне да работи в края на 2011 година. Община Кюстендил ще получи първоначално 275 000 лв., при подписване на предварителния договор. В бюджетът ще влязат още 200 000 лв. при одобряване на Оценката за въздействие върху околната среда; 550 000 лв. при получаване на всички разрешителни и още 550 000 лв. при началото на изграждането на ветрогенераторите; и 2 250 000 лв. при началото на оперирането. Предвижда се в бюджета да влязат над 28 млн. лв., ако ветропарка работи над 20 години.

Другата извънредна точка в дневния ред на заседанието на Общинският съвет ще бъде предложението на кмета Петър Паунов за промени в Наредбата за обществения ред. Идеята е всички нощни заведения да бъдат задължени да сключат договори с РУ МВР- Кюстендил и Спешен център за дежурства на патрулка  и линейка пред тях петък  и събота, като за целта те ще плащат предвидената по закон такса на двете институции.