награда за читалище Братство
награда за читалище Братство / netinfo
Читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил е сред петте финалисти в Конкурс АГОРА за гражданска инициатива, реализирана през 2016 г. Осмото издание на Конкурса се организира от Платформа АГОРА с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот”, в партньорство с Комуникационна агенция PRoWay и Хотел „Рамада София" и с медийната подкрепа на Българското национално радио и ngobg.info (информационен портал за НПО в България).
В тазгодишното издание на Конкурса са постъпили 38 кандидатури, които са  оценени от деветчленно жури. В резултат на задълбочена оценка и обсъждане на подадените кандидатури конкурсното жури излъчи инициатива Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" като носител на отличието в Категория „Изкуство и култура за развитие”. С това читалището става един от претендентите за голямата награда на Конкурса, наред с финалистите от останалите четири категории. Съгласно регламента изборът на носителя на наградата на Конкурс АГОРА 2016 ще стане с прекия вот на аудиторията по време на официалната церемония, когато ще бъдат презентирани петте инициативи. Кюстендилският китарен конкурс ще бъде презентиран от г-н Иван Андонов – председател на НЧ „Братство 1869”, инициатор за създаването и художествен директор на конкурса.
Церемонията ще се проведе на 31 март 2017 год. (петък) в хотел "Рамада София", зала, гр. София от 18:00 часа.
Всяка от номинираните организации ще има възможност на 3 застъпника от общността, които атрактивно да подкрепят  кандидатурата. Застъпници на читалище „Братство 1869” ще бъдат г-н Петър Паунов - кмет на Община Кюстендил, проф. д-р Панайот Панайотов – китарист и преподавател в Софийски университет и Нов български университет и Председател на международното жури на Китарния конкурс, г-жа Лили Големинова - музикален директор на БНР – София, внучка на патрона на Кюстендилския конкурс и дългогодишен член на журито.
По своята същност кюстендилският китарен форум е феномен, защото успява да обедини изключително голям брой хора и организации от страната и чужбина в името на една обща и благородна идея. За своите 21 издания той се утвърди като един от водещите музикални конкурси не само в България, но и в Европа, развиващи се във възходяща посока!
Съорганизатори на конкурса са Министерство на културата на Република България, Община Кюстендил, Информационен център Европа Директно – Кюстендил и читалище „Пробуда 1961” гр. Кюстендил.