Българи в Босилеград пишат до ЕС за нарушаване на малцинствените им права
Българи в Босилеград пишат до ЕС за нарушаване на малцинствените им права / netinfo

 Демократичния съюз на българите чрез своя задграничен представител в Швейцария през месец август тази година предостави подробна информация за положението на българското национално малцинство в Сърбия на еврокомисаря по разширяването на Европейския съюз Стефан Фюле, съобщи за Дарик Драголюб Иванчов, председател на Демократичния съз на българите в Босилеград, Сърбия.

  В предоставения материал на Демократичния съюз на българите се разобличава продължаващата великосръбска политика на национална и културна асимилация на българското малцинство, сочат се конкретните начини на нарушаване на малцинствените и граждански права и свободи и се предупреждава за опасността от пълна асимилация и обезлюдване на краищата населени с българи. В материала се изразява загриженост и тревога от всеобщата разруха и разпадането на жизнено важни обществени институции и служби застрашаващи здравето и живота на населението. Също така се подчертава, че българската дипломация в рамките на двустранните отношения със Сърбия не е успяла да защити правата и интересите на българското малцинство и да му създаде условия за нормално икономическо и културно развитие.

  В отговора подписан от представителя на Европейската комисия г-жа Тереза Собиески между другото се казва: „Защитата на правата на малцинствата е един от фундаменталните принципи върху които е изграден Европейския съюз и един от най-важните критерии за присъединяване. За тази цел Европейската комисия наблюдава много строго в предприсъединителната фаза. Аз ви благодаря за предоставената информация. Ние си забелязахме тези важни точки и ще ги поставим пред сръбските власти за дискусия. Също така ние ще публикуваме вашия доклад в нашия редовен репортаж през ноември за положението на българското малцинство в Сърбия".

  Демократичния съюз на българите ще продължи и занапред да осведомява еврокомисаря по разширяването на Европейския съюз за всичко което касае положението и правата на българското  малцинство.