Бави се доклада за ОВОС на проекта за депо в Дупница
Бави се доклада за ОВОС на проекта за депо в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Проектът за изграждане на регионално депо за битови отпадъци в района на село Джерман е в застой. Все още няма доклад за Оценка на въздействието върху околната среда от РИОСВ- Перник. Кметът на Дупница Методи Чимев и заместникът му Красимир Георгиев са имали среща по темата с зам.- министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев.
"В момента, в който излезе доклада, едва тогава може да се говори за следващата стъпка. Категорично, ПУДОС осигурява финансирането на 1 клетка за депото и съпътстващата инфраструктура за 2014, това е осигурено като ресурс. Ако доклада има различно становище и община Дупница няма възможност да реализира тази клетка, финансовият ресурс да бъде пренасочен. За нас ще остане проблема с високите санкции, които община Дупница ще трябва да плати. Даже и зам.- министър Георгиев зададе въпроса- защо се бави доклада по ОВОС?", коментира кметът на Дупница Методи Чимев.
След искане на РЗИ- Кюстендил е започнато изчисляване на кумулативния ефект от замърсяването в района, като се имат предвид пречиствателната станция за отпадни води и базата на "Феникс"- Дупница.
Това искане на Министерството на здравеопазването постъпи след установените срокове. Събрахме бързо данните, но сега отново се задейства цялата процедура, заинтересованите страни изпращат коментари, ново обществено обсъждане и така минават още 6 месеца", коментира доклада за ОВОС зам.- кметът Георгиев.