Атанас Гергинов предлага алтернатива за младите, а не феодализъм
Атанас Гергинов предлага алтернатива за младите, а не феодализъм / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Атанас Гергинов предлага алтернатива за младите, а не феодализъм
82357
Атанас Гергинов предлага алтернатива за младите, а не феодализъм
  • Атанас Гергинов предлага алтернатива за младите, а не феодализъм

Кандидатът за кмет от Коалиция "За промяна" за община Кюстендил Атанас Гергинов бе гост на живо в студиото на Дарик радио- Кюстендил. Той е 35- годишен, семеен с едно дете. Има две магистратури- по международни икономически отношения и по право от Стопанската академия в Свищов.
"Още от студентските си години работя, минал съм през търговски и консултантски фирми. Бил съм директор на Алианц банка в града, а от 2011 съм директор на ЦКБ за Кюстендилска област. Повтарям на ЦКБ, не на КТБ както върви слух в града. И още нещо, аз съм Гергинов, а не Гюргинчев", каза кандидатът за кмет.
Атанас Гергинов залага следните 3 първи приоритета в бъдещата си работа, ако получи доверието на избирателите: Рефинансиране на облигационния заем, при много по- изгодни за общината условия; Значителен ръст на усвоените евросредства в новия програмен период; Отваряне на общината за инвестиции, бизнес и за гражданите.
"Ние искаме тотална промяна в модела на управление на община Кюстендил, промяна на мениджмънта. Няма да уволнявам служители на общината. Нашето желание е да уволним кмета, поради невъзможността му да се справя с текущите проблеми и, заради невъзможността му да плаща редовно заплати и да изпълнява обещанията си", заяви в ефира на Дарик тази сутрин Атанас Гергинов.

Ето и цялото интервю, на живо в ефира:

Спите ли и кога, бебе в кампания?

Опитвам се да спя. Хубавите неща винаги вървят ръка за ръка, явно е дошъл момента в живота, в който трябва да се случат големите промени в лично и служебно качество. 35 години е добра възраст, човек е натрупал опит и знания. Имам и добър мениджърски опит от около 10 години, така че смятам, че сега е точния момент да участвам в тази нелека битка за кмет на Кюстендил и мисля, че съм абсолютно подготвен.

Луд ли сте, казахте го на една от пресконференциите си в началото на кампанията, така са ви казали приятелите, когато обявихте кандидатурата си?

Така беше преди месец, сега виждам все повече усмивки, все по- пълни зали и все по- голям ентусиазъм на тези срещи. И тогава им казах и сега смятам, че не съм луд. Отговорен човек съм и имам дълг към моите съграждани, дълг към моето дете, да търсим тази промяна, да направим община Кюстендил едно по- добро място за живеене. Да дадем алтернатива на младите и да дадем бъдеще на нашите деца.

Младите хора изчезват, от година на година?

Не правя статистика, гледам по моите приятели и съученици, че просто ги няма в града, идват само по празниците- Великден и Коледа, и всеки вижда какво се случва с града ни тогава. Не може да се сърдим на младите, те търсят алтернатива, едни нормални доходи и среда за живот, и бъдеще. Към днешна дата, Кюстендил не може да им предложи нито бъдеще, нито нормални доходи. Малко ще нападна и опонента г- н Паунов / досегашен кмет /, какво бъдеще може да искаме, при положение, че общината бави с по 2 - 3 месеца работните заплати? Нима това е справедливо? Нима едни млад човек ще се съгласи да работи без да получава навреме трудовото си възнаграждение, без да може да си плаща сметките и да живее нормално.
Именно за това кръстихме коалицията си "За промяна". Ние искаме тотална промяна в модела на управление на община Кюстендил, промяна на мениджмънта. Няма да уволнявам служители на общината. Нашето желание е да уволним кмета, поради невъзможността му да се справя с текущите промени и невъзможността му да плаща редовно заплати и да изпълнява обещанията си.

Първите Ви стъпки, ако бъдете избрани за кмет на Кюстендил?

Основните неща са три:
1. Рефинансиране на облигационния заем. Условията му са неблагоприятни, към днешна дата на финансовите пазари има много по- изгодни условия за една такава сделка. Чувам, че Петър Паунов щял да създава инвестиционен фонд. Питам, при положение, че не можеш да си заплащаш възнагражденията на служителите и имаш да плащаш облигационен заем от 6, 5 млн. евро, от къде ще вземеш парите. Това си е просто едно предизборно обещание.
2. Кюстендил е предпоследен от областните градове по усвояване на евросредства за изтеклия програмен период и Дупница ни задмина. На дневен ред е новия програмен период, но трябват хора, можещи, знаещи, които могат да пишат проекти.
3. Отваряне на община Кюстендил за инвестиции, за бизнес и за гражданите. 2015 година, инвеститорите са тези, които избират къде да инвестират, където има най- добри условия и възможности да назначават работници, а това нещо община Кюстендил 8 години не успя да го направи. За съжаление, квалифицираните специалисти ги няма в община Кюстендил. Затова мислим да дадем алтернатива на тези, които напуснаха община Кюстендил преди години и на тези, които сега завършват висшето си или средно специално образование, да имат поприще и къде да работят. Наблягаме на инвестиции в селско стопанство и туризма. Имаме природни дадености, Господ ни ги е дал, но за съжаление все нещо ни пречи да ги използваме.

Феодален град ли е Кюстендил, както го определи Михаил Миков?

Съгласен съм с тази констатация. Защо се получава така? Знаете финансовата криза 2009- 2010 г. не подмина България и в частност Кюстендил. Единственият голям работодател и сериозен играч на бизнес пазара остана общината. Този монопол създава предпоставка за феодализъм. Знаем, че и малкия и средния бизнес, и гражданите се сблъскат с общинска администрация. Това дава в ръцете на кметът механизми да контролира бизнеса и работещите. Общинските служители се чувстват като крепостни селяни. Призовавам ги да излязат и да гласуват, да изберат една по- добра платформа. Моето искрено, лично желание и Висока избирателна активност, за да имаме легитимно избрани кмет и ОС.

До къде стигна въпроса със СИК, ЦИК реши да не променя състави им за втори път?

За съжаление, ЦИК не успя да събере мнозинство 7/ 8 гласа и ние сме пуснали отново жалба до ВАС, но има законни срокове и може второто решение на съда да излезе събота или неделя, и вече ще е късно за преразпределение на СИК. Ние пуснахме жалба и, че бившият кмет използва служебното си положение и кабинета са предизборни срещи и агитации. Най- смешното е, че от ОИК ни върнаха решение, в което се казва, че в общината има камери, но няма записващи устройства, които да регистрират кой и кога е влизал!
Задавам въпроса на общинска администрация- Как ще се гарантират честни и прозрачни избори? Знаете какво стълпотворение става в изборния ден. Всяка комисия оставя чувалите с бюлетините в общината. Като няма рекордер, как ще гарантираме един честен процес? Как ще бъдат защитени бюлетините, при положение че има само видеокамери и един общински служител, който ще следи денонощно камерите, които са 20- 30 на брой, а може и повече? Ще сезираме по случая гл. комисар Стамболийски, директор на ОД МВР- Кюстендил и ще поискаме полицейска охрана още от днес, когато пристигат бюлетините.
Гласувайте с №9, ние сме коалиция "За промяна". Казвам ние сме, защото зад мен стои един много сериозен екип, една много сериозна листа от 37 кандидати за общински съветници, голяма част от които са постигнали нещо в бизнеса, преди да влязат политиката , а това е голямата разлика между нас и останалите листи. Подкрепете ни скъпи съграждани на 25 октомври, за да имаме ново управление и ново бъдеще за община Кюстендил.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!