Кюстендил- военна столица на България през Първата световна война
Кюстендил- военна столица на България през Първата световна война / netinfo
“Кюстендил- военна столица на България през Първата световна война” е най- новата книга на кюстендилският историк Ангел Джонев. В 440 страници той разказва и показва със снимки ролята на кюстендилци и кюстендилския край във въоръжения конфликт от 1915- 1918 година.
Кюстендил е два пъти на световна карта в годините след Освобождението, по време на Първата световна война и със спасяването на българските евреи. С течение на времето, за първото се знае все по- малко и книгата цели възстановяване на историческата справедливост”, коментира пред Дарик авторът.

Кюстендил има ключово значение в най- продължителния и кървав военен конфликт, в който участва България / 1915- 1918 г. /. В тези години, градът се посещава от редица международни делегации, със знакови лица на съюзниците на България във Първата световна война. Сред тях са: Сакскобургготския херцог Карл Едуард, един от синовете на германския кайзер Вилхем II- Август Вилхем, депутати от Райхстага, германският главнокомандващ на Балканите- Макензен, турският военен министър Енвер паша, подпредседателят на Райхстага д- р Херман Пааше, Баварският крал Лудвиг III. Най- значимата и височайша визита е на 18.05.1918 г., когато в Кюстендил пристига Австро- унгарският император Карл I, посрещнат от българския цар Фердинанд.

Триумфалната арка в Кюстендил при Железния мост
netinfo

В Кюстендил е създаден специален монархически маршрут. Той започва от жп гарата, където се посрещат гостите, следва преминаване през Триумфалната арка, която е била на сегашния Железен мост / при Трето ОУ /, После гостите са били водени в Главната квартира на Българската армия- сегашната сграда на община Кюстендил, в читалище “Братство”, където е бил традиционния банкет и след това на Вилата на ген. Жеков в лесопарк Хисарлъка.

Вилата на генерал Жеков в Хисарлъка
netinfo

Историята може да бъде ползвана и за развитието на така наречения- Военен туризъм.

Книгата описва и бойния път на кюстендилските пехотни части, от 13- ти Рилски  и 53- ти резервен полк, каза още за Дарик авторът Ангел Джонев.

В книгата могат да се видят Завещанието на генерал Никола Жеков, който ръководи Българската армия, с което иска да бъде погребан в Кюстендил и Грамотата му за почетен гражданин.
 
“Кюстендил- военна столица на България през Първата световна война”, се издава със съдействието на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.
 
Дарик- Кюстендил