Заедно на Гергьовден в с. Горски извор, традиции и обичаи показват в с. Бодрово
Заедно на Гергьовден в с. Горски извор, традиции и обичаи показват в с. Бодрово / DarikNews, Архив

С тържествена литургия в храма „Свети Георги” на едно от най-големите димитровградски села Горски извор започна в 8 ч.  днес там Деветия регионален фолклорен празник "Заедно на Гергьовден". Час по-късно по традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника „Майка България” в центъра на селото. За 10 ч. е планирано откриването на гергьовденския фолклорен празник на сцената в двора на църквата. Над 20 заявки от самодейни певчески състави от различни населени места- Доспат, Чепеларе, Минерални бани и др., както и 4 танцови формации ще се представят тази година в „Заедно на Гергьовден”. Планирано е и импровизирано гергьовденско надиграване, съобщи читалищният секретар Кирил Георгиев. Тази година като част от програмата на празника на открито е представена и изложбата „Църкви и манастири” с над 150 пана.

Организатори на празника „Заедно на Гергьовден” са община Димитровград, кметството на с. Горски Извор, читалището му "Пробуда - 1896" и църковното настоятелство.

Регионален преглед "Гергьовден - традиции и обичаи" организират от 11 ч. и в димитровградското село Бодрово на хълма край параклиса "Свети Георги". Организатори са община Димитровград, читалище "Бодрост-1885" и кметството на с. Бодрово, за което Гергьовден е традиционен празнник.