Технолог от РМЗ притежава един от най-ценните авиационни архиви
Технолог от РМЗ притежава един от най-ценните авиационни архиви / Личен архив на Ивайло Димитров
Технолог от РМЗ притежава един от най-ценните авиационни архиви
57651
Технолог от РМЗ притежава един от най-ценните авиационни архиви
  • Технолог от РМЗ притежава един от най-ценните авиационни архиви

Дарение за музея на авиацията в Крумово направи по повод 100-годишнината от първия боен полет в българската история, която се отбелязва днес, технологът от РМЗ на „Неохим" Ивайло Димитров. Той притежава един от най-големите авиационни архиви за историята на самолетостроенето в България. Неговият баща- авиационният историк Найден Дичев заедно с полк. Йорго Керанов полагат началото на музея в Крумово.

Ивайло Димитров пристига в Димитровград, откъдето е съпругата му, преди 4 години и започва работа в РМЗ. С подкрепата и на „Неохим" започва да развива моторния парапланеризъм и е сред четиримата в региона, които го практикуват. Около 40 души са в цялата страна, а безмоторно летене се занимават около 3 000 души, разказва Димитров. И макар необходимото оборудване и екипировка да са скъпи, казва че не е по-луксозно хоби от лова, риболова или колоезденето. Едва преди около месец се е окомплектовал напълно за летенето с моторен парапланер. 4-5 000 лв. струва едно крило, което е уникално, като конструкция- в него е вложена много инжерена мисъл и са правени много практически опити. Последният писък на модата в моторния парапланеризъм е рефлексно крило, което се балансира само спрямо вятъра, разказва Ивайло Димитров. 700 лв. коства задължителният спасителен парашут, още толкова- радиофицирана каска. Задължителни са и курсовете, които се водят в Сопот. 5 дни е този за начинаещи, а цената му- 600 лв. За да се возиш с опитен пилот на моторен парапланер, не са необходими каквито и да е специални обучения, освен да му се довериш. За кратък полет до 30 мин. цената е 50-100 лв. Скоростта, която развива, е от 28 до 55 км/час, като излита при 22 км/час и вятър под 10 км/час, което се замерва със специален уред. 30-35 кг тежи моторът, разказва Ивайло.

Най-дълъгият му полет продължава 4 часа. Убеден е, че това е един от най-безопасните спортове. Казва, че за 20 години няма нито една контузия. По-опасно е да се движиш по тротоара, отколкото да летиш с моторен парапланер, а най-хубавото е, че можеш да си пренасяш самолета в колата и да кацнеш навсякъде- трябват ти едва 150 метра подход и още около 20 за самото кацане, разказва Ивайло Димитров. Традицията в семейството продължава и дъщеря му, която учи „Авиационна техника" в Долна Митрополия. Първият й полет е едва 5-годишна, когато заедно с Ивайло пробвали принципа на хвърчилото и малката полетяла вързана за първия му парапланер, който приличал на парашут. Чуйте разказа на Ивайло Димитров в звуковия файл.