Санкционират Каменица за измрялата риба в р. Банска
Санкционират Каменица за измрялата риба в р. Банска / netinfo
Еднократна санкция на Пивоварен завод – Хасково, за причинено замърсяване на река Банска ще наложи регионалната екоинспекция. Размерът на глобата ще бъде определен след резултатите от химичния анализ на взетите водни проби.

До органичното замърсяване на реката и измирането на рибата в нея са довели непречистени отпадни води, изпуснати от пречиствателното съоръжение на завода. Основно липсата на кислород е причина за измирането на рибата, за което е сигнализирал кметът на с. Каснаково Милан Славов.

Незабавни мерки за подобряване и възстановяване нормалния режим на работа на съоръжението са взети след предписание на инспекторите. Коригиран е технологичния режим на пивоварната с цел да се намали изпускането на мая към пречиствателната станция за отпадни води.

В процес е инсталирането на хидрофорна система за захранване на пречиствателното съоръжение с технологична вода. Ще бъде ремонтирана и системата за аериране на отпадните води в биобасейните.

Регионалната екоинспекция ще засили контрола върху работата на пречиствателната станция на „Каменица” АД, като в зависимост от замърсяването на изпусканите води ще бъдат налагани съответните имуществени санкции.