Поп скверни храмовия празник в църквата на с. Добрич
Поп скверни храмовия празник в църквата на с. Добрич / DarikNews

По 10 лв. за снимка в църквата „Св. Иван Рилски” на село Добрич поиска навръх храмовия празник местният отец Атанас. Докато раздаваше на дошлите за празничната служба нафора- осветено късче пшеничен хляб, което се дава в края й за здраве, попът най-напред грубо отбеляза от амвона, че в църквата се снима само с негово разрешение, после добави, че е председател на настоятелството, а накрая поясни, че за всеки кадър в храма му се плащало по 10 лв… Разбрал, че позволилите си да снимат в края на службата му са репортери, поканени за водосвет в храма „Св. Иван Рилски” по повод празника му днес, свещеникът Атанас, видимо ядосан, още по-грубо прикани събралите се двайсетина възрастни жени: „Айде, какво се мотаете! Ще вземате ли нафора или да почваме курбана?” и побърза да се скрие зад амвона. Казан с курбан очакваше миряните в двора, до вратите на църквата в село Добрич за празника на Св. Иван Рилски Чудотворец. Половин час по-късно там бе разпъната софра, начело на която бе попът с търговски амбиции и нюх Атанас. Очевидно забравил описания в Евангелията епизод от живота на Исус Христос с изгонването на търговците от храма. Действието се разиграва на Пасха, 6 дни преди Разпети петък в деня на Страстната седмица със Страстите Христови, последвани от разпятието, възкресението и възнесението на християнския бог. На този празник в Йерусалим евреите от близки и далечни земи, идващи на поклонение, били задължени според юдейската религия да дадат лептата си за храма, принасяйки като жертвоприношение в името на Бога нещо ценно, обикновено агне. За да принесат жертвата си поклонниците ползвали услугите на среброменителите и продавачите на жертвени животни и всички необходими атрибути за жертвоприношението, които се разполагали на специални пейки при подходите към храма. Всичко това на практика превръщало преддверието на храма в пазар, понеже там се продавали и вещи, които нямат нищо общо с жертвените ритуали. Евангелията предават, че след влизането на Исус в Йерусалим той отишъл в храма и виждайки на площадката пред него търговците, ги изгонил оттам, прекатурвайки масите на среброменителите с думите: "Моят дом се нарича молитвен дом, а вие го обърнахте на вертеп, разбойници".

Поп скверни храмовия празник в църквата на с Добрич
netinfo

 

Храмът „Св. Иван Рилски” е построен с общите подаяния на жителите на село Добрич, като цялото население е взело дейно участие при изграждането на църквата с доброволен труд, натурални дарения и парични средства. Легендата разказва, че камъните били извозвани от изоставено турско гробище край с. Узунджово.

Поп скверни храмовия празник в църквата на с Добрич
netinfo

Строителството на църквата започнало през 1880 г. и завършило 3 години по-късно. Църквата била изографисана от известните за времето си иконописци А. Гюдженов и Д. Андонов, като била една от най-големите и модерни за времето си в региона.