Обучение бори сивата икономика в България
Обучение бори сивата икономика в България / netinfo

От 20 февруари в „Неохим"АД започна обучение по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика". Проектът се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Партньор на Асоциацията за обучението е Конфедерацията на независимите синдикати в България. До 17 май в занятията ще се включат около 500 работници и служители от торовия производител, като те ще се водят всеки вторник и четвъртък.

За основните цели, които проектът преследва главният експерт департамент „Пазар на труда" към КНСБ Диана Найденова каза: „КНСБ провежда приложните обучения в трудови колективи. Смисълът на тоя проект е да се формира обществен отпор на разпространението на сивата икономика в България, тъй като тя за момента е 43,2 на сто. В „Неохим" АД се работи на светло и ръководството е положило грижите за запазване на достойнството на труда. Но както е известно, в малките фирми за строителство, търговия, селско стопанство, трудът не е регламентиран в съответствие с правилата на Кодекса на труда, плаща се в плик, без да се осигуряват хората. Всичко това рефлектира върху цялото общество. Не се внасят необходимите вноски в държавата, и съответно не може да се постигне достойнство на социалните плащания. На практика става така, че онези, които са изрядни по отношение на данъчните задължения и социалното осигуряване, плащат и за тези, които работят на тъмно.

Хората, които са съгласни да работят без трудов договор, хората, които допускат да бъдат експлоатирани без да им се плащат социални и здравни осигуровки, трябва да защитят достойнството на своя труд. Това може да стане на базата на тези дискусии, в които ние  да ги накараме да се замислят по тоя проблем, отбеляза още Найденова и добави: „ Щастлива съм, че ръководството на такова голямо предприятие като „Неохим"АД отдава значение на този проблем и се намесва в неговото преодоляване чрез запознаване на работещите със социално-икономическите отношения и методи за ограничаване на това негативно явление".

Проектът е стартирал през 2009 г. и ще завърши през 2013 г., обучение по него ще преминат  общо 3000 работници и служители от страната.