Областта: Състоянието на коритото на река Марица е тревожно
Областта: Състоянието на коритото на река Марица е тревожно / Dariknews.bg, архив

Тревожно е състоянието на корито на река Марица. Това показват заключенията на Междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител, която извърши едномесечна проверка на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти - язовири, хвостохранилища и др. На много места по реката има скъсвания на бентове, което измества речното корито като ерозират бреговете, а от друга страна се образуват острови от наноси, които са обрасли с дървета и храсти. Това силно затруднява пропускателната способност на речното корито и на места при по-висока вълна води до ерозия и скъсване на диги и последващо заливане на хиляди декари обработваема земя. В тази връзка следва да се извърши цялостен хидрогеоложки анализ на речното корито на река Марица от експертна комисия, като последва планово почистване и подобряване проводимостта на реката, препоръчват от Комисията.
Констатирано е още, че малко от язовирите са били пълни над 80 процента, като на повечето от тях крановете са отворени. Много от язовирните съоръжения на територията на областта не разполагат с пълна техническа документация, а някои не разполагат с никаква. Голяма част от тях са с проблеми, изискващи значителни финансови средства за отстраняването им. Собствениците на язовири трябва да предприемат мерки за изготвянето на технически паспорт на всеки един обект.

Комисията е дала предписания за отстраняване на технически неизправности на следните язовири: „Стамболийски“ „“Тракиец“ и „Книжовник“ в община Хасково, „Голото кале“ и „Бодрово“ в община Димитровград, „Изворово“ и „Малкоча“ в община Харманли, „Луков дол“ в община Тополовград, „Малко Брягово“ в община Маджарово и в 4 язовира в община Стамболово - „Долно Ботево“, „Кунево“, „Стамболово“ и „Гледка“.

В началото на тази година на потенциално опасният за населението язовир „Стамболийски“ бе направен байпасен канал и по този начин той бе обезопасен, заключават още от Комисията.