Монтират бронзовия Апостол Карамитев до театъра в Димитровград
Монтират бронзовия Апостол Карамитев до театъра в Димитровград / DarikNews

Паметникът на Апостол Карамитев монтират днес до общинския театър в Димитровград, който носи името на актьора. Рано днес започна оформянето на пиедестала, върху който се очаква до края на деня да бъде вдигната излятата от бронз фигура, която е малко по-висока от човешки ръст. Автор е скулпторът от Димитровград Петър Панчев, чието дело е и фигурата на поета Пеньо Пенев, приседнал на пейка пред дома-музей в града.

Монтират бронзовия Апостол Карамитев до театъра в Димитровград
netinfo

Идеята за паметник на Апостол Карамитев в Димитровград възникна през 2013 г. За изграждането му местния Ротари клуб събра с търг на произведения на изкуството от традиционния си благотворителен бал за Благовещение 33 150 лв. Най-голямата откупка от търга- 5 000 лв. за творбата на Руси Русев „Коне” направи тогавашният президент на ротарианците Митко Генов. Още 1 760 лв. бяха събрани от продажбата на фотографии, дело на ротарианеца Инко Бургелов. 1 910 лв. бе сумата в дарителските кутии на благотворителния бал. С постъпленията от куверти сумата достигна близо 37 000 лв., изчисли тогава Митко Генов.

Монтират бронзовия Апостол Карамитев до театъра в Димитровград
netinfo

 

Пак по идея на димитровградските ротарианци, които финансират начинанието, бронзовият Апостол Карамитев не е представен в роля, какъвто бе първоначалният замисъл на скулптора Петър Панчев. Искаме паметникът да бъде разпознаваем от пръв поглед, мотивираха се от клуба. Първоначално откриването бе планирано за края на март, когато се отбелязва Международният ден на театъра, но по-късно бе отложено. Насрочено е за 3 юни, от 17 часа, съобщи настоящият президент на Ротари в Димитровград д-р Георги Тонев.