Кметът на Димитровград ще учредява Обществен съвет
Кметът на Димитровград ще учредява Обществен съвет / Darik News, архив
Кметът на Димитровград ще учредява Обществен съвет
79874
Кметът на Димитровград ще учредява Обществен съвет
  • Кметът на Димитровград ще учредява Обществен съвет

Обществен съвет ще учреди кметът на Димитровград Иво Димов. Целта е гражданите да участват по-активно в управлението на общината и процесите за вземане на решения, коментира той. Намерението му е в обществения съвет да участват представители на различни браншове и неправителствения сектор, като бъдат представени всички съсловия, професионални и бизнес организации.

До 2 седмици се очаква да има яснота и относно спасителния за общинската болница „Св. Екатерина” кредит в размер до 1 млн. лв., съобщи кметът Иво Димов. Той лично водил разговори с представители на банкова институция, които заявили готовност да отпуснат заема, но впоследствие не участвали в обявената процедура за избор. Затова минаваме към процедура за пряко договаряне и се надявам, че в скоро време тези средствата ще бъдат осигурени, а ако болницата продължава да се развива с темповете от последните няколко месеца, се надявам, че до 2-3 години дълговете й ще бъдат стопени, коментира още Иво Димов.

Повече яснота той очаква в срок до 1 месец и относно мащабната международна инвестиция за изграждане на логистичен център край димитровградската Гара север в кв. Марийно. Действително за обявения от общината търг за терена не се явиха кандидати, но причините бяха технически и в здравословното състояние на единия от участниците в международния консорциум, обясни кметът на Димитровград. Предстоящите наесен местни избори също са предпоставка за несигурност не само у тези, но и в инвеститорите по принцип, призна той, като се надява, че до месец ще бъде направена първата реална стъпка за логистичния център със закупуване на общинския терен.

Интерес има и към бившия ПЕК в Димитровград, който вече 20 години не работи и чиито собственици бяха поели ангажимент в 3-месечен срок за приведат халетата в приемлив вид, коментира Иво Димов. Той информира, че се работи в тази посока, но действително състоянието на бившия Полиестерен комбинат е плачевно и са необходими огромни инвестиции.

 

Все още се чака решението и на японска компания, с чиито представители кметовете на Димитровград и Хасково се срещнаха в първите месеци на 2015 г. във връзка със заявения от тях интерес в района да бъде построен завод, съобщи Иво Димов. Чуйте го в приложения файл.