ОУ "Алеко Константинов"
ОУ "Алеко Константинов" / Дарик радио-Хасково
Има ли проблем с безплатните закуски в ОУ
92394
Има ли проблем с безплатните закуски в ОУ
  • Има ли проблем с безплатните закуски в ОУ
Недоволство от качеството на безплатните закуски, които се предлагат на децата в училище, заявиха в социалната мрежа родители от Димитровград. В една от димитровградските групи за трети път през последните 3 месеца бяха публикувани от Веселина Захариева снимки  на такива закуски. Десетки родителите коментираха под поста й. Сред тях бе и един от администраторите на групата- Айсевил Абил. Като родители ние не сме допуснати в училищния стол. На вратата му виси табела: „С родители до тук!“, разказа тя.

Айсевил Абил
Дарик радио-Хасково


Сигнал или жалба до ръководството на училището или други компетентни по въпроса институции обаче, от родители няма. Оплакват се и коментират в социалната мрежа, но официална жалба никой не е депозирал. Може би, защото хората се страхуват и не искат да си създават излишни проблеми, коментира Айсевил Абил.

3 дни след публикуването му постът на Веселина Захариева изчезна. Оказа се, че тя сама го е изтрила, защото разбрала, че е направила грешка. Айсевил Абил сподели, че получила косвена заплаха от наемателя на училищния стол, който осигурява и закуските. Чрез съпруга й той отправил предупреждение, че ще я съди, ако продължава да коментира темата в социалната мрежа. Мога да предполагам, че и Веселина Захариева е била помолена по подобен начин да спре за се занимава с този въпрос, коментира Айсевил Абил.

Николай Драганов
Дарик радио-Хасково


Стопанинът на училищния стол Николай Драганов сам поиска да коментира темата. Той бе категоричен, че закуските и храната, която предлага на децата в стола, отговарят на всички стандарти за качество и грамаж. Ако ми покажете как някой може да направи по-добра закуска за 37 стотинки и обедно меню с първо, основно ястие и десерт за 2.05 лв., искам да видя този магьосник, посочи Драганов. Предвидените средства и цената, в която трябва да се вместя, действително са крайно недостатъчни, но правим най-доброто възможно, каза той. Държа да е ясно, че не аз правя менюто. То се изготвя от медицинското лице в училище, утвърждава се от ръководството и аз го изпълнявам, подчерта той.  1000 лв. наем на училищен стол ни поставя на колене, като добавим заплати и осигуровки за 6 души персонал и всички останали разходи, всеки месец аз трябва да имам 5 400 лв., за да се разплатя, разказа той.
Медицинското лице в ОУ „Алеко Константинов“ Анета Янева потвърди принципа за подготовка на менюто, като посочи, че то се прави съобразно рецептурника „Ученическо хранене“.
Николай Драганов категорично отрече да е отправял заплахи към Веселина Захариева, на която по случайност намерил телефона и след  като се свързал с нея, му казала, че съжалява, извинява се и се е объркала с поста си, а снимките не била правила тя. След като бе извикана от него в стола, тя потвърди, че съжалява и се извинява. Снимките „срещнала някъде из пространството“ и решила да ги публикува. Но вече не мисли, че закуските и храната са некачествени…

ОУ "Алеко Константинов"
Дарик радио-Хасково


Директорът на димитровградското ОУ „Алеко Константинов“ Дорина Желязкова препрати към заместника си Евгени Пенев. Той обясни, че действителното качеството на закуските и храната не е на нивото, което би му се искало, но при тези разчети и възможности, те отговарят на изискванията и критериите. По една програма на децата се дава безплатна закуска, по друга- кашкавал, сирене и мляко, по трета- училищен плод и разчетите на всички са на границата на неизпълнимото. Защо всичко това не се обедини и децата да получат едно, но наистина качествено хранене, коментира той. И аз съм виждал тези постове в социалната мрежа, но депозирана жалба или сигнал от родители по въпроса няма, категоричен бе Евгени Пенев.

ОУ "Алеко Константинов"
Дарик радио-Хасково


Табелата „С родители до тук!“ обясни с това, че родители на първокласници използвали стола, за да ги хранят и създавали хаос. Ние не знаем дали тези родители не са болни, дали няма да заразят децата и затова сме предпочели да не бъдат допускани в стола, посочи Евгени Пенев.
Николай Драганов се ангажира да представя менюто и асортимента закуски, които се приготвят в димитровградска фирма, и с табло снимки, поставено на видно място. Нямам какво да крия, 15 години се занимавам с този бизнес, многократно съм бил обект на проверки и досега имам само едно предписание за неработещ термометър на фризер, заяви той. Сигналите и постовете от родители си обяснява със злоба и завист. Били едни и същи хора, които недоволстват. В стола се хранят и учители. Ако само един от тях каже, че храната не е на ниво, оставям ключовете и си тръгвам, заяви той.