Първи шахматен детски турнир, Харманли
Първи шахматен детски турнир, Харманли / Община Харманли
Домакин на Детски шахматен турнир, в който участваха 52 състезатели от България, Македония и Казахстан, бе за първи път Община Харманли. Инициатива бе на отбора на Харманли по шахмат към НЧ „Дружба – 1870“, а организацията- със съдействието на общината и ШК „Пловдив“ В шахматната надпревара децата бяха разделени в два турнира – „Б“ за деца до 8 години и „А“ за всички останали. Турнирът се проведе по швейцарската система в 7 кръга. Контрола за игра 15 минути + 5 секунди на състезател за завършване на партията.
 
Наградите на победителите връчиха кметът на Община Харманли Мария Киркова и зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. 

Първи шахматен детски турнир, Харманли
Община Харманли

2 сребърни и 3 бронзови медала завоюва в турнира отборът на Харманли. Пламен Петков и Никола Грозев се съревноваваха за второто и третото място в категория от 10 - 12 години, като в оспорвана игра Пламен успя да завоюва сребърния медал, а бронза остана за Никола. В категория „Момичета – 8-10 години” Лора Стайкова спечели бронзов медал, при 10 - 12 години Александра Тодорова завоюва също бронз, а при 12 – 14 годишните на втора позиция остана Женя Милкова. Най-добре представителите се състезатели от харманлийския клуб по шахмат сред по-големите са Александра Тодорова и Валери Петров, а при децата под 8 години- Гюнеш Мохамед.

Първи шахматен детски турнир, Харманли
Община Харманли

Ръководителят на клуба по шахмат на Харманли Валентина Димитрова се надява чрез организацията на подобен вид събития да се популяризира шахматната игра сред подрастващите, защото тя дава възможност за развитие на логическото мислене, дисциплината и концентрацията.
А ето и големите победители: 

ТУРНИР „А“ – всички деца над 8 години

Момчета до 10 години – 1 място Андрей Иванов от Македония
Момичета до 10 години – 1 място Илдана Канцерова от Казакстан
Момчета до 12 години – 1 място Божидар Тилев от „Марица-изток“, град Раднево
Момичета до 12 години – 1 място Ирина Петкова, град Пловдив
Момчета до 14 години – 1 място Максим Петков, Свиленград център 2013
Момичета до 14 години – 1 място Стефани Данаилова, Свиленград център 2013

ТУРНИР „Б“ – всички деца под 8 години

Деца от детската градина – 1 място Владимир Христов, град Пловдив
Момчета до 8 години – 1 място Иван Кочев, „Ан пасан“, град София
Момичета до 8 години – 1 място, Антоанет Манева, град Пловдив