Фасул и дискотека под звездите за Голяма Богородица
Фасул и дискотека под звездите за Голяма Богородица / DarikNews

Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е днес- един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Смъртта й била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване (успение).

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за мъртвите. Селищата с църкви "Успение на Пресвета Богородица" имат храмови празници. Празнуват и всички с името Мария.

Традиционните ястия на трапезата са постни- питка, каша, варено жито, царевица, тиква и фасул. Непременно се яде диня и грозде.

13 казана фасул, осветен от отец Антоний раздадоха снощи в хасковската църква „Успение Богородично" за храмовия си празник. Той бе приготвен от 15 жени на различна възраст, а необходимите продукти и тази година бяха осигурени от щедри миряни. Хасковският храм остана отворен през цялата нощ, а в 5 ч. тази сутрин бе първата църковна служба, в 8 ч.- втората.

 

Фасул, който ще бъде раздаден днес за здраве, приготвят и край манастира „Св. Богородица” в димитровградското село Добрич, което снощи празнува с Конушенския оркестър, Нелина и дискотека под открито небе, съобщи кметът Марин Маринов.