Благовещенски анекс в Димитровград вдига заплатите в образованието
Благовещенски анекс в Димитровград вдига заплатите в образованието / DarikNews

Средно с около 8 процента повече ще получават учителите и заетите в сферата на образованието в Димитровград, след като днес това бе записано в анекс към подписания по-рано колективен трудов договор. Анекса парафираха кметът Иво Димов, председателят на Съюза на работодателите в системата на просветата от общината Валентин Христов и местните лидери на учителските синдикати- Янко Попов и Костадинка Ангелова на „Подкрепа”. Така минималната основна работна заплата за директор на училище в общината става 660 лв., 610 лв. за помощник-директор, 570 лв. за главен учител, 535 лв. за старши и стартовата за младши- 500 лв., подчерта кметът Иво Димов. Общината актуализира клаузите в колективния трудов договор съобразно подписаното национално рамково браншово споразумение, което е атестат, че изпълняваме стриктно ангажиментите си, коментира той.

По инициатива на неговия екип увеличение има и в парите за извънреден нощен труд на заетите в детските градини на Димитровград- вместо 33 ст. на час те вече ще вземат 70 ст.

Подписаният днес анекс е резултат от съвместната ни делова и откровена работа, подчерта Янко Попов. Преговорите на масата протекоха без точка на замръзване и през цялото време между страните имаше чуваемост, категоричен бе Валентин Христов. От добрата работа и синхрон между общинската администрация и учителските синдикати в Димитровград печелят преподавателите, категоричен бе той.

От 3 до 5 април включително „Подкрепа” организира семинар в хасковските Минерални бани за учителите по темата за Кодекса на труда, съобщи Костадинка Ангелова, която апелира директорите на училища и детски градини от община Димитровград да не отказват на преподавателите- синдикални членове участие в този форум, тъй като е изключително важен и касае актуални теми.