3 500 са потенциално опасните обекти в Хасковско
3 500 са потенциално опасните обекти в Хасковско / netinfo

3 500 склада за съхранение на взривни материали,потенциално опасни обекти, в това число бензиностанции и газстанции са регистрирани на теротирията на Хасковска област, по данни на пожарната. Това стана ясно след днешното заседание на Областния съвет за сигурност и управление на кризи. 

Основният акцент от заседанието е, че в Хасковско няма опасност от инциденти, като този в Челопечене, и че всяка институция, отговаряща за съхранение и опазване на боеприпаси и взривни вещества, извършва много отговорно тази дейност.

Военните са потвърдили, че на наша територия няма складове, в които да се съхраняват големи количества взривоопасни материали. Има 70 освободени войскови имота, в които няма абсолютно никакви боеприпаси. Полицията охранява 3 склада с взривни вещества, на които се извършват многократни проверки. Началникът на Регионален граничен сектор- Свиленград Николай Чилингиров е съобщил, че много строго се охранява тяхна база, в която се съхраняват специфични боеприпаси. Строго се охраняват и държавния резерв и военновременните запази и двете петролни бази в Димитровград и Хасково.

От Гражданска защита са докладвали, че водят на отчет всички потенциално опасни обекти на територията на областта. Оказало се е обаче, че в списъка им не фигурират складовете за взривни вещества и боеприпаси и това е отчетено като пропуск на Гражданска защита.