11 млн. лв. събра НАП в Хасково през ноември, започват засилени проверки в заведенията по празниците
11 млн. лв. събра НАП в Хасково през ноември, започват засилени проверки в заведенията по празниците / netinfo

11 242 170 лева данъци и осигуровки събра НАП в Хасковска област през месец ноември, съобщиха оттам. С това общите приходи, осигурени за бюджета от офиса за 11-те месеца на годината, възлизат вече на близо 131,2 млн. лева.  За сравнение - за същия период на миналата година те са били 128 млн. лева.

Ръстът в тазгодишната събираемост се дължи най-вече на повечето приходи от социални и здравни осигуровки. Ако миналата година по това време внесените осигуровки са били в размер на 67,3 млн. лева, сега те са 70,4 млн. лева.

Събраните данъци от офиса към момента изпреварват като сума тези от 2011 г. с 427 000 лева. Най-много са внесените данъци върху доходи на физически лица - 25,6 млн. лева. Следват платеното ДДС, което възлиза на почти 23 млн. лева и корпоративният данък - 10,5 млн. лева.

До края на годината от офиса на НАП в Хасково очакват да съберат още поне 11,5 млн. лева данъци и осигуровки в областта.

Осъществената дистанционна връзка на касовите апарати с електронната система на НАП, някои законодателни промени, инициирани от приходната администрация, както и ефективната контролна дейност са причина за повечето приходи, които НАП ще събере до края на годината в цялата страна.

До края на декември предстоят засилени проверки в зимните курорти и заведенията с висока посещаемост по празниците, предупреждават от офиса.