Започва Осмият Национален пчеларски събор на Етъра
Започва Осмият Национален пчеларски събор на Етъра / Дарик Габрово

 

Осмият Национален пчеларски събор ще се проведе днес и утре в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово. Организатор на събитието е Българският пчеларски съюз. Очаква се над 20 производители от цялата страна да вземат участие в него, съобщи за Дарик Благовеста Божинова от "Етъра". Пчеларите ще гарантират  за продукцията си със специален документ за качество.

Паралелно със събора ще бъде проведена и тематична конференция в административната сграда на музея на тема "Биологичното пчеларство". Предвидено е да бъдат представени пчеларски инвентар, восъчни основи, пчели- майки, кошери, була против ужилване.

Също така ще се предлага мед, специализирана пчеларска литература, както и козметика от пчелни продукти. На срещата ще присъстват пчелари от Плевен, Шумен, Казанлък, Разград, Добрич, Троян, Стара Загора, Сливен и Габрово.

В събора ще вземе участие и пчелар № 1 Кирил Кирилов от Несебър, който е собственик на първия музей по пчеларство. Предвидено е да се проведе и конкурс за най- вкусен мед. Празникът е посветен на Св. Прокопий, който е закрилник на пчелите и пчеларите. Официалното откриване е днес в 10.30 ч. в Етъра.