В края на 2014 г. кметове заявили, че се отказват да правят проекти
В края на 2014 г. кметове заявили, че се отказват да правят проекти / DarikNews.bg, архив

Има финансови корекции по проекти, които са направени заради неграмотност. Това заяви Томислав Дончев, вицепремиер в правителството на Бойко Борисов.

"Някои от финансовите корекции са продиктувани категорично от политически причини. Всички помним за какво става дума", заяви Дончев, като направи препратка към кабинета на Пламен Орешарски.

Вицепремиерът е категоричен, че Министерски съвет работи много усилено за излизане от тази ситуация.

"Има доклад, който до голяма степен разглежда как са били налагани финансови корекции от гледна точка на законосъобразност. Няма да съобщя никакви резултати, преди съдържанието на доклада да бъде съгласувано с всички.

Това трябва да стане с управляващите органи (на оперативните програми б. р.), с Министерство на финансите и със службите на Европейската комисия.

Няма практика веднъж наложена от държавата финансова корекция да бъде преразгледана. Тук въпросът вече е кой да плати наложената корекция от управляващ орган или от одиторите.

Сложен експертен анализ е да се персонализира вината - къде и в кой случай е сгрешил даден бенефициент и кога е виновна държавата. Защото имаме много разнообразни случаи. Например - законодателство, което не е в синхрон с директивите на ЕС.

Има такъв случай от 2008 г. със Закона за обществените поръчки. Е, който е следвал закона с какво е виновен?

Да не коментирам наложена корекция на бенефициент за избор на изпълнител на дейност по проект, при условие, че изборът е направен от Върховен административен съд!

При наложените санкции по проекти има всякакви случаи. Има направени грешки, но има и действия със зла умисъл. С тях не се занимава Министерски съвет, с тях се занимават службите и прокуратурата.

Въпросът е да се отделят всички случаи, защото те са в отделни категории. Най-лошо е когато някой, работил съвестно и с целия си капацитет да бъде третиран еднакво, с този който е допускал нарушения, включително и злоумишлени.

Най-голямата опасност беше към края на 2014 г., когато кметовете ми казаха, че вече няма правят проекти. Аргументът беше:

"По какъв начин ще ме убедите да правя Воден цикъл. Да разкопая целия град, да има десетки километри изкопи, да понасям всички рискове върху общинския бюджет, като става дума за една инвестиция, която отива под земята и след две години всички ще са я забравили".

Тези въпроси на кметовете са напълно основателни. Така че става въпрос и за връщане на доверието".