Утвърден е държавният план-прием
Утвърден е държавният план-прием / netinfo
Одобрен е план-приемът след 7-ми и 8-ми клас за новата учебна година в училищата на Габровска област. Със заповед на министъра на образованието са утвърдени 33 от предложените 35 паралелки. Отпадат двете паралелки, предвидени за прием след 8 клас в Гимназията по текстил и моден дизайн. "Това означава, че закриването на учебното заведение вече на 90% е факт", коментира пред Дарик началникът на регионалния инспекторат по образование Ангелина Дъбнишка.

"За да не се ощетят децата, желаещи да учат шевно производство, ние ще изпратим предложение до просветното министерство за разкриването на такава паралелка в Техническата гимназия “Д-р Василиади”, тъй като училището се явява правоприемник на гимназията по текстил", добави Дъбнишка.

Според нея план – приемът няма да може да се реализира и ще има паралелки, които ще се закрият. Причината е, че заложените паралелки са значително повече от броя на учениците в областта. "Ние удовлетворихме желанията на училищата и предложихме дори с две паралелки повече, отколкото през миналата година, независимо, че децата след 7-ми клас са със 150 по-малко, а след 8-ми със сто", каза Дъбнишка