Турнето на толерантността ще премине през Габрово
Турнето на толерантността ще премине през Габрово / netinfo

Габрово ще е един от домакините на Турнето на толерантността, което тръгва из страната. Инициативата е на Фондация “С.Е.Г.А. – Старт за ефективни граждански алтернативи” и се реализира по повод Европейската година на междукултурния диалог- 2008. Кампанията носи посланието “Толерантни напук”. Турнето на толерантността” ще мине през градовете Симитли, Сапарева баня, Дупница, Кюстендил, Казанлък, Габрово, Севлиево и Варна . Инициативата “Турне на толерантността” цели да популяризира Европейската година на междукултурния диалог и да повиши чувствителността в обществото за културните различия на различните етнически общности.

34 младежи от български, ромски и турски произход, християни и мюсюлмани, ще обиколят 8 града в страната в рамките на 10 дни. Спирката на автобуса във всеки град ще бъде съпътствана с концерт. В Габрово концертът ще се проведе на 7 септември от 11 часа в Регионалния исторически музей. Местни партньори на Фондация С.Е.Г.А. за Габрово са Народно читалище”Габрово” и Регионален информационен център”Читалища”.

Младежите, които ще пристигнат с автобуса, ще се представят на сцена и със своя програма, в която ще покажат силата на една многообразна младежка група. Те ще разпространяват и информационни материали, с които ще информират обществеността за Европейската година на междукултурния диалог 2008 и ще призовават за междукултурна толерантност и обмен. В тяхната програма публиката може да види и чуе ромски и индийски танци, както и български хора, Queen, Бетховен и Емил Димитров. Турнето се организира от Фондация С.Е.Г.А. в партньорство с местни организации и инситуции от осемте града в страната.