Според статистиката средната работна заплата се увеличава, работещите обаче не усещат ръста
Според статистиката средната работна заплата се увеличава, работещите обаче не усещат ръста / Sofia foto agency, архив
Според статистиката средната работна заплата се увеличава, работещите обаче не усещат ръста
38537
Според статистиката средната работна заплата се увеличава, работещите обаче не усещат ръста
  • Според статистиката средната работна заплата се увеличава, работещите обаче не усещат ръста

 

Почти няма фирми, които да са повишили работните заплати през миналата година, въпреки отчитания от статистиката ръст на средната работна заплата в страната. С увеличението на осигуровките от тази година дори може да се говори за намаляване на чистото възнаграждение, което получават повечето от работещите, коментира в ефира на Дарик председателят на Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева.

През всяко тримесечие според статистическите данни средната работна заплата нараства. По думите на Михнева обяснението е, че работодателите са съкращавали нискоквалифицираните си работници, получаващи по-малки трудови възнаграждения. Така броят на заетите става по-малък, но с по-високи доходи, в резултат на което се отчита изкуствен скок на заплатите. Галина Михнева припомни още, че работодателите са предупреждавали за реалното намаляване на доходите, след като бе прието искането на синдикатите за увеличаване на осгурителните прагове.

"Повечето от работещите ще го  усетят още с януарските си заплати. Много от фирмите дори не могат да достигнат в работните заплати до осигурителните прагове за различните професии и ако са добросъвестни, осигуряват за сметка на тези заплати. Последният губещ е работника, защото не можеш да вземеш нещо от нищо", каза Михнева. Тя прогнозира, че новото искане на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата няма да постигне търсения ефект. "Фонд "Работна заплата" във фирмите е ограничен и с качването на минималното възнаграждение, вероятно ще се намали броят на заетите", каза още Михнева.

Целият разговор с Галина Михнева в звуковия файл: