Спешно отделение само в областния стационар
Спешно отделение само в областния стационар / netinfo
Споразумение за разпределение на сграден фонд и техника ще бъде подписано от ръководствата на Габровската многопрофилна болница и Центъра за спешна медицинска помощ. След дискусия днес директорите на двете институции и регионалния център по здравеопазване са договорили преразпределение на помещения и прехвърляне на апаратура от центъра на болницата.

Реорганизацията се налага заради измененията в наредба 29 и правилника за дейността и устройството на центровете за спешна помощ, според които спешните отделения задължително се прехвърлят на областните стационари. В интервю за Дарик директорът на регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов заяви, че това ще бъде направено до 1 февруари и след тази дата спешната дейност на място ще се оказва в габровската болница.

За сега не се налага съкращаване на персонал от Центъра за спешна медицинска помощ, независимо от ограничаване обема на извършваната дейност. Дежурните екипи ще оказват помощ при спешни случаи единствено в дома и на обществени места.

Опасенията на медиците във връзка с готвените промени са свързани преди всичко с обслужването на неосигурените пациенти, неотложните случаи и начина на финансиране.