Спешната помощ е за животозастрашаващи състояния
Спешната помощ е за животозастрашаващи състояния / netinfo
Спешната помощ е за животозастрашаващи състояния
25175
Спешната помощ е за животозастрашаващи състояния
  • Спешната помощ е за животозастрашаващи състояния

Няма  промяна в дейността на Центровете за спешна медицинска помощ/ЦСМП/ и медиците в тях продължават да се отзовават при състояния застрашаващи живота на гражданите. Неотложните случаи са обект на общопрактикуващите лекари. Това каза в интервю за Дарик директорът на ЦСМП Габрово д-р Георги Шандурков. Той коментира, че заповедта на министъра на здравеопазването относно приема на спешни пациенти касае преди всичко  лечебните заведения за болнична помощ. Тя им вменява задължението да осигурят лечение на всички пациенти при спешни състояния.

Болниците са длъжни да извършват възможния обем медицински дейности при спешни състояния независимо дали пациентът е потърсил лечебното заведение сам или с помощ на екип от ЦСМП и без оглед на здравноосигурителния статус, гражданството и адреса на пациента. Болницата, в която е постъпил пациента, е длъжна незабавно да извърши или организира преглед, изследване и диагностициране независимо от наличието или не на договор по съответната клинична пътека между болницата и НЗОК.

"Много често имаме случаи, при които се отказва хоспитализация на спешни пациенти като посочената причина  е, че лечебното заведение не работи по такава клинична  пътека. На пациента дори не се оказва спешна болнична помощ.Тогава ние  транспортираме заболелия на "сляпо" до Габровската областна болница, което понякога е твърде опасно за живота му. С риск да ме обвинят в клакьорство смятам, че заповедта на министъра е много навременна и много адекватна", каза още д-р Шандурков.