РЦЗ се самосезира за смъртта на Цветанка
РЦЗ се самосезира за смъртта на Цветанка / netinfo

Регионалният център по здравеопазване в Габрово се самосезира във връзка с изнесена от Дарик радио информация за смърт на дете с крайна степен на недохранване. От институцията съобщават, че е започнала проверка по случая с Цветанка Михайлова на 1,8 г., починала преди дни в детско отделение на МБАЛ”Д-р Тота Венкова”.

Припомняме, че момичето бе прието в лечебното заведение в кома, висока температура и маразъм. Починало е 12 часа след постъпване. До този момент проверката на РЦЗ е установила, че се касае за често боледуващо дете, родено след патологична бременност, недоносено и с ниско тегло. За период от 1 година, след раждането си до настаняването си в дом за медико социални грижи, детето е боледувало 3 пъти от пневмонии и многократно от остри инфекции на горните дихателни пътища.

 На 24.01 2006 г. след сигнал, подаден в социалната служба от лекар в детско отделение по повод хипотрофия на момичето, то е настанено в социалното заведение. При постъпването теглото му е 6,520 кг. Изписано е на 21.06.2006г. с тегло 9,400кг. при норма за възрастта 10,700 кг. Към този момент теглото на детето съответства на ръста му. След връщане обратно при майката е направен нов избор на личен лекар на детето. Той му е извършил 8 прегледа, 2 консултации, имунизации, насочено е било към ЛКК за освидетелстване от ТЕЛК. Личният лекар е преглеждал за последен път детето според представената документация на 09.10.2006 г. Лекарят е обръщал многократно внимание на майката да подобри храненето и хигиената при отглеждане на момичето.

 При постъпването си в детско отделение на 04.11.2006г.детето е тежало 6,500 кг. РЦЗ продължава проверката по случая.