Пожароопасен сезон в защитените територии
Пожароопасен сезон в защитените територии / netinfo

Периодът от 15 април до 31 октомври 2008 г. е определен за пожароопасен сезон в защитените територии. Във връзка с това Регионалната инспекция по околната среда и водите– Велико Търново засилва контрола по опазване на защитените зони с цел недопускане на пожари в тях. Експертите са изготвили оперативен план за работа със съответните държавни лесничейства и дивечовъдни станции, общини и кметства, както и звената на Гражданска защита и Районните служби “Противопожарна и аварийна безопасност”.

Целта на плана е предотвратяване възникването на пожари, ограничаване на тяхното развитие и разпространение, осигуряване на условия за своевременното им откриване и успешно гасене, както и за осигуряване на пожарната безопасност в защитените територии.

Планът включва и схемата за оповестяване при пожари от компетентните институции. Обявени са с цел опазване на вековни букови гори, както и биологичното разнообразие, съдържащо се в тях. В резерватите са забранени всякакви дейности, а преминаването става по определени пътеки.