/ ХГ Христо Цокев

На 22-ри февруари се навършват 120 години от рождението на един от най-значимите автори от българската арт сцена на ХХ-ти век - академик Дечко Узунов. По този повод Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи изложбата „Дечко Узунов и ученици”.

В експозицията са включени творби, които художникът дарява на габровската галерия през 1978 г. след мащабна самостоятелна изложба. В знак на благодарност през същата година той е обявен за „Почетен гражданин”. Творбите са рамкирани през 2017 г. със средства на галерията, което прави възможно представянето им пред публика.

Галерия „Христо Цокев” показва картина на една от любимите художнички на българското царско семейство

Художниците ученици на Дечко Узунов, включени в експозицията са: Александър Поплилов, Владимир Гоев, Георги Баев, Елза Гоева, Калина Тасева, Кирил Матеев, Лиляна Дичева, Магда Абазова, Мара Атанасова, Мария Столарова, Николай Ников - Ничето, Светлин Русев, Стоян Илиев. Повод за гордост за нас като габровци е присъствието на двама творци с габровски корен – Дора Бонева и Драган Немцов.

В галерия „Христо Цокев” бе открита изложбата „Цветни емоции”

Ето какво казва преподавателят за своите ученици: „Аз като преподавател никой път не съм искал да наложа моя стил, а винаги съм търсел онова, което младите имат като лично изразяване. Затуй моите бивши студенти станаха изявени в различни стилове.

Дечко Узунов оставя изключително богато на теми и жанрове художествено наследство, прави специализация в Мюнхен заедно с други известни български творци и интелектуалци, преподавател в Националната художествена академия и е носител на десетки награди и отличия.

Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративно-монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.

Завещава ни и редица стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“, във фоайето на Хотел Казанлък като дар за своите съграждани, в карловския Дом на културата, в старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София.

Периодът на специализация в Мюнхен е ключово време за развитието на Дечко Узунов, тъй като по същото време там специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и други, които формират приятелското обкръжение на Узунов, а също и стават модели за портретите му.

Художествена галерия „Христо Цокев” може да се похвали с притежанието на един от тези ранни портрети, който е част от представителната експозиция и е завършен през 1924 г. На него е изобразен известният поет и драматург Николай Лилиев. 

Малко известен факт е, че Дечко Узунов представя България на олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Малцина знаят, че в периода от 1908 до 1948 г. има официални състезания и за архитекти, художници, скулптори и музиканти. Дечко Узунов включва две свои произведения в конкурсите “Композиция” и “Зима в България”.

В галерия „Христо Цокев" откриват изложба на габровския художник Йордан Лазаров

За него, покойният вече художник академик Светлин Русев казва „...при него органично е съчетана динамиката на изпълнението със сигурността на пластичната организация, спонтанността на възторга с дълбочината на мисълта и прозренията на сърцето.  Изкуството му има много от покоряващата сила на импровизацията, на неповторимостта, съчетана с трайното въздействие на непреходните човешки и пластични стойности."

Изложбата ще се открие на 19 февруари, от 17:30 ч. в зала „проф. Минчо Минчев” на Художествена галерия „Христо Цокев“.