Откриха цех за източната салата „хумус
Откриха цех за източната салата „хумус / Дарик Габрово

Днес в село Горна Росица официално беше открит първият в България цех за производството на източната салата „хумус". Пастата се състои от сварен нахут , тахан от печен сусам, зехтин, лимонов сок и слънчогледово олио. Това е един много здравословен продукт, изцяло на растителна основа, обясни собственикът на фирмата производител „Хумус България" Минка Андреева. За първи път тя е опитала ясието в Израел, където е работила. Виждайки, че в Източния свят всички го употребяват, а популярността му нараства и в западните страни, собственичката на „Хумус България" решава да го произвежда и в родната си страна.

„Много бяха перипетиите, които преминах, докато стигна решението да го правя, рискът е огромен', каза Андреева. Машините за производство са направени по поръчка от българска фирма, продуктите също са родни  - нахута е от бургаско, а тахана е от Харманли. Хумусът може да се намери в гоелмите хранителни мегазини - Метро, ЦБА, Фамилекс, както и в диетичните вериги в София, Пловдив и Варна. От средата на януари започват и продажбите в Била.

Цехът беше осветен от Негово преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. На откриването присъстваха Областният управител Мариян Костадинов, бизнесмени и приятели на Минка Андреева.