Не е  одобрен план - приемът на първокласници в Севлиево
Не е одобрен план - приемът на първокласници в Севлиево / netinfo
План-приемът на ученици в 1 клас за учебната 2008/2009 г. не бе приет от севлиевските общински съветници. Това стана след продължителни дебати и прегласуване на предложението на общинската администрация.

Проблемът възникна от това, че за СОУ „В. Левски” са разписани 3 паралелки със 66 ученика. Съветникът от Демократичната левица Мирослав Марков настоя в гимназията да има 4 първи класа, за да не се създава дефицит и да не се лишават родителите от избор на училище. Предложението му бе подкрепено от Тодор Ганчев от Коалиция за Европейско развитие на Севлиевска община, според когото по-малкото паралелки в СОУ създават условия да се търсят връзки и да се търсят заобиколни пътища за записването на децата в гимназията.

Така или иначе предложението на Марков не получи необходимата подкрепа. Въпреки това съветниците не подкрепиха и предложението на общинската администрация за план-приема за следващата учебна година според което за община Севлиево паралелките са 17 със 318 ученика, от тях 220 в града и 98 в селата. Предложението бе отхвърлено с 12 гласа „за”, 8 „против” и 8 „въздържали се”. В отговор на това кметът Стойков обяви, че нищо непоправимо не се е случило.

 

Единственият проблем е, че след като план-приема не е одобрен, директорите на училища няма да могат да подадат коректна заявка за учебните помагала. Той изказа становището си, че на следващото заседание трябва да се вземе политически обосновано решение, за да може да се работи нормално. Веднага след това Мирослав Марков заподозря, че резултатите се дължат на техническа грешка и поиска прегласуване. Матьо Матев пък призова предложението на администрацията да бъде прието, за да не се наказват децата. Въпреки това резултатът от гласуването не бе по-различен от първия: 12 гласа „за”, 8 „против” и 6 „въздържали се”.