В Хърватия създават златен зехтин
В Хърватия създават златен зехтин / снимка: sxc.hu
Близо 10 000 литра маслинови масла са възбранени, тъй като не отговарят на стандартите за търговия, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Агенцията извърши 1140 проверки на предлаганите маслинови масла (зехтин) и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло. Проверката е тематична (извън официалния контрол) на територията на цялата страна.

Проверени бяха супермаркети и специализирани хранителни магазини, складовете за търговия на едро и дребно, логистични центрове на търговските вериги и производствени обекти с дейност производство и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла.

Взети са 20 проби за лабораторни изпитвания за съответствие с характеристиките на категориите маслинови масла. В резултат на проверките са издадени 183 предписания за спиране от реализация на неотговарящи маслинови масла на стандартите за търговия, възбранени са близо 10 000 литра.

Анализът показва, че на българския пазар се предлагат някои видове маслинови масла, които не отговарят на изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията. Обозначенията на опаковките са само за търговската марка, като липсва описание или информация и изображения.

Източник: вестник 100 вести