Много емоции и високи скорости очакват габровци в местността Узана.
Много емоции и високи скорости очакват габровци в местността Узана. / Община Габрово

Днес и утре в местността Узана ще се проведе 5-я кръг от националния планински шампионат по автомобилизъм. Близо 40 пилоти от различни клубове в страната са подали заявки за участие в очакваното с интерес състезание „Узана 2010".

В оспорваното рали състезание участие ще вземат и двата габровски клуба по автомобилизъм - „АРА Моторспорт" и „Томе Рейсинг". Двата клуба ще бъдат представени от общо 5-ма свои състезатели. Сред фаворитите за челните места и тази година са габровските пилоти Атанас Божилов-старши и Цветомир Русинов, които ще карат съответно в класовете Х4 и Х2.

Програмата на състезанието предвижда днес от 09.30 до 12 часа административна проверка на участниците и технически преглед на автомобилите пред Община Габрово.  В 15 часа ще бъде официалната тренировка в три манша. Стартът ще бъде на училище „Д-р Тота Венкова", а финалът - на заслона  "Дядо Георги". Дължината на трасето е 5800 метра.  

От 09.45 до 12.30 часа, ще бъде забранено движението на автомобили през пл. „Възраждане" и бул. „Априлов" в участъка от Областна администрация до Централна поща. След приключване на техническия преглед, автомобилите, които ще участват в състезанието, ще се придвижат организирано до  старт-линията край туристическа база "Тота Венкова". От 14 часа до приключване на официалната тренировка в три манша - около 18.00 ч., ще бъде затворен участъкът от туристическа база "Тота Венкова" до местността "Узана".

В неделя от 9 часа е закритият парк на автомобилите, а официалното откриване на състезанието ще бъде в 9.30 часа. В 10 часа е стартът на І манш. Резултатите ще бъдат обявени в 13.30 часа . Трасето от туристическа база "Тота Венкова" до местността "Узана" ще бъде затворено от 9 до около 14 часа, когато ще завърши шампионатът.

От Общината призовават гражданите да спазват обществения ред и да не предприемат действия, които биха застрашили тяхната безопасност или тази на състезателите, преди, по време и след провеждане на тренировките и състезанието. Желателно е зрителите да пристигнат по-рано от обявения начален час, за да имат възможност да си изберат подходящи места преди подходите към трасето да бъдат затворени. Препоръчва се на публиката да се разположи на високи скатове, където евентуални инциденти не биха засегнали зрителите. Родителите са длъжни да упражняват непрекъснат и строг контрол над децата си. Спирането на движението и поставянето на временната маркировка ще се регулира от полицията.

Планинският шампионат по автомобилизъм „Узана 2010"  се организира със съдействието на Българската федерация по автомобилен спорт,  Община Габрово,  СБА - Габрово и „Веко Ойл" ЕООД.