Ателиета за изработка на мартеници
Ателиета за изработка на мартеници / РИМ-Габрово
„Регионален исторически музей – Габрово е мястото, където децата да се запознаят с мартеницата – една от най-хубавите български традиции. Не идваме тук за първи път – от Габрово сме, наблизо сме, посещавахме и Лятната академия. Решението ни да се включим в ателиетата за мартеници не е случайно”, казва Светлана Челебиева, класен ръководител на ІІ „а” клас в ОУ „Ран Босилек”.
 
Заедно с Рослана Ганчева, учител на група за целодневна организация на учебния ден, са довели голяма група ученици в РИМ – Габрово.

Тематико-приложни ателиета в Регионален исторически музей-Габрово 

Един учител също може да разкаже за мартениците и обичаите, свързани с тях. Защо това да става в музей?
 
„Разказваме им, самите те работят по проекти. Но атмосферата в РИМ – Габрово е по-различна, тук има дух. Децата излизат извън класната стая и се пренасят в един по-различен свят. Прилагаме учене чрез участие. Виждате колко са емоционални, с удоволствие ги водим.”
 
Децата са посещавали всички габровски музеи – начинът да разберат, че това са различни светове, много по-интересни от виртуалните, където можеш да се докоснеш до реален живот.

Откриват ателие за мартеници в РИМ 

о
ThinkStock/Getty Images

Светлана Черепиева вярва, че по време на ателието за мартеници в Регионален исторически музей – Габрово в някое от децата ще бъде запалена искрата, която след време да го провокира да се реализира професионално като музеен специалист.
 
Рослана Ганчева е за първи път с деца в музея. Впечатленията й са отлични.
 
„Много добре уреден музей. Хората са изключително любезни. Доволна съм, че дойдохме тук. Убедена съм, че децата ще получат достатъчно информация, обръща им се много внимание.”
 
За традицията, свързана с мартеницата се знае много. Има ли нещо ново, научено в музея? Оказва се, че да. Музейните специалисти от РИМ – Габрово, благодарение на задълбочените си познания, могат да дадат повече информация.
 
Рослана Ганчева не е чувала например за връзката между вълната на овцете, бодливия храст и мартениците. Вие я знаете? Ако посетите РИМ – Габрово през март, и за Вас ще има нещо ново, което да Ви бъде показано или разказно. Не вярвате? Опитайте все пак! Честита Баба Марта.