/ Thinkstockphotos

Кметове на общини, полиция, ветеринарни лекари и собственици на животни трябва да обединят усилията си в борбата срещу разпространение на болестта Африканска чума по свинете. Кметовете трябва да уведомят кметските наместници с писмото на изпълнителния директор на Българска агенция „Безопасност на храните“.

БАБХ
БГНЕС, д-р Дамян Илиев

Те от своя страна трябва да запознаят с хората, отглеждащи животни в личните си стопанства. В писмото се съдържат указания как да се действа при съмнение за заболяло животно.
Органите на МВР имат задачата да подават информация до Областна дирекция „Безопасност на храните“ при  установяване на нерегламентиран транспорт на живи животни и продукти от животински произход.

Частно практикуващите ветеринарни лекари при съмнение за заболяване не трябва да провеждат лечение, а своевременно да уведомят общинския ветеринарен лекар и да предприемат необходимите действия за предотвратяване разпространението на заболяването.

Приключва строителството на последните 6 километра от оградата за предпазване от африканска чума

Собствениците на животновъдни обекти трябва да засилят мерките биосигурност на обектите си, като обърнат особено внимание на фуражите от къде произхождат и извършват дезинфекция на транспортните средства, които ги доставят.

Тези решения бяха взети на заседание на Областната Епизоотична комисия, в дневния ред на което беше включено запознаване със заповеди  на изпълнителния директор на Българска агенция „Безопасност на храните“ (БАБХ) д-р Дамян Илиев, писмо до всички областни управители и директори на областни дирекции на Агенцията относно болестта Африканска чума по свинете.

Директорът на  Областната дирекция „Безопасност на храните“ (ОДБХ) в Габрово д-р Светослав Спасов запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в страната. Най-важното според него е да има достатъчно информираност на собствениците на животни особено от типа „заден двор”. 

Няма второ огнище на африканска чума у нас

Болестта се следи, но вирусът се разпространява лесно и е устойчив. Важно е при съмнение за заразено животно частно практикуващите лекари да не лекуват, а да информират общинския ветеринарен лекар, който да вземе проби.

В габровска област няма много стопани от тип „заден двор”, в сравнение с други региони на страната. В региона работи една индустриална ферма с 2000 животни. Д-р Спасов запозна присъстващите как се процедира при откриването на болестта, какви са зоните и какви мерки се предприемат за ограничаване разпространението.