Кенан Ашиков се срещна с посланика на Германия
Кенан Ашиков се срещна с посланика на Германия / Областен управител Габрово

Зам.-областният управител Кенан Ашиков се срещна с посланика на Федерална република Германия в България Н.Пр. Детлеф Лингеман . Негово превъзходителство беше запознат с особеностите на региона като по- специално внимание Кенан Ашиков обърна на икономическото развитие, екологията и туризма. Говорейки за инфраструктурата в областта Негово превъзходителство прояви интерес към един от най- важните проекти, а именно изграждането на тунела под връх Шипка.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред реализацията на такъв сериозен проект. Посланика прояви интерес към въпросите за отчуждаването на имотите и как това оказва влияние върху проекта. В тази връзка заместник областният управител коментира, че парламентът е приел на първо четене промени в Закона за държавната собственост, които осигуряват бързо отчуждаване на имотите при строителство на пътища, магистрали и защита на отпуснатите за тях евросредства. Като един от аспектите на икономиката в региона беше представено и развитието на туризма. Ашиков представи даденостите, които регионът ни притежава, за да е привлекателен туристически център. В тази връзка посланикът на Федерална република Германия в България коментира, че обича да се запознава с културното наследство на регионите, които посещава, а не само да провежда срещи с представители на местните и държавни институции. „Много може да се види във вашия регион” – допълни Н.Пр. Детлеф Лингеман.

В рамките на визитата си посланикът откри документална фотоизложба „Диктатура и демокрация в епоха, изпълнена с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век” - проект на германския Институт за съвременна история и Фондацията за осмисляне на комунистическата диктатура в бившата ГДР, която изложба е съвместна инициатива на Община Габрово и Посолството на Федерална република Германия, посветена на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и последвалите демократични промени. Участва в тържественото отбелязване 50-годишнината от създаването на Технически университет- Габрово. Н.Пр. Детлеф Лингеман посети и музея на индустрията, фирмата АМК „Задвижваща и управляваща техника”, АИР „Боженци”.