Изложба в Боженци за Първа пролет
Изложба в Боженци за Първа пролет / Дарик Габрово

 

Първа пролет и първите щъркели в Архитектурно- историческия резерват „Боженци" ще бъдат посрещнати от Адам и Ева. Това са персонажите в карикатурната изложба, с която Музеят „Дом на хумора и сатирата" ще гостува на Боженци. Гостите на резервата ще могат да видят 45 гледни точки, колкото са карикатурите, на 37 майстори на карикатурата от цял свят. Колекцията с творби на библейска тема е представена от Музея „Дом на хумора и сатирата" в редица салони, но световната й премиера е в Румъния през 2004 г.

Колекцията е посетила и Сургут, Русия. Тогава Художественият музей там отбеляза с тази изложба и 35 рожден ден на Веселата къща, и рождения ден на своя международен конкурс за карикатура „Карикатурум". Изложбата търси комичните измерения, затова не натоварва с отвлечени постулати, а развеселява душата. Поне в рисунъка на Фелипе Мегел Анхел Добал (Аржентина), Луис Кастильо (Бразилия), Ивайло Никодимов (България), Мануел Ернандес (Куба),Галина и Валентин Караваеви (Русия), Жан Ефел (Франция), Мирослав Бартак (Чехия), Кацухиро Ямамото (Япония) и други от общо 17 страни, се открива жизнена и зареждаща енергия. Всички творби в изложбата са участвали в Международното биенале н хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дома на хумора и сатирата всяка нечетна година, което ще рече, че пред нас е една своеборазна „хумористича извадка" от 1973 година насам.

Тазгодишното традиционно гостуване на Музея „Дом на хумора и сатирата" на Първа пролет с изложбата от карикатури „Адам и Ева" ще радва гостите на Боженците до края на май.